Wat is EFT Therapie?

EFT staat voor (Emotional Freedom Techniques) ook wel bekend als Tapping. EFT Therapie is gebaseerd op NLP, cognitieve gedragstherapie en acupressuur. EFT therapie is een eenvoudige techniek waarbij je op bepaalde acupressuurpunten klopt, of ’tapt’ om emotionele en fysieke blokkades zoals angst op te lossen. 

Hoe werkt EFT Therapie?

Met EFT therapie klop je op 14 accupressuurpunten op het lichaam terwijl je focust op de blokkade in een specifieke situatie die je wilt oplossen. Denk bijvoorbeeld aan het ervaren van negatieve emoties zoals de angst om fouten te maken in (sociale) situaties. Tijdens EFT therapie spreek je korte en krachtige zinnen uit terwijl je klopt. De combinatie van tapping en focussen op de blokkade, zorgt ervoor dat je de bijbehorende emoties en fysieke sensaties in je lichaam neutraliseert. Door tapping stuur je een kalmerend signaal naar je overlevingssysteem. Ook bekend als je freeze fight, and flight respons. Met EFT schakel je dit deel uit en breng je jouw zenuwstelsel tot rust. De herinnering aan een nare of traumatische ervaring verdwijnt niet, wel de emotie die daaraan gekoppeld was. Hierdoor kun je de situatie makkelijker loslaten en van een afstand bekijken. Ook helpt EFT therapie om je zelfbeeld en zelfvertrouwen te vergroten. 

Focust op blokkade

Je focust op je blokkade en spreekt korte zinnen uit terwijl je klopt op de acupressuurpunten.

Hersenen ontvangen een signaal

Je hersenen ontvangen een signaal dat er geen gevaar meer is waardoor je weer kunt ontspannen.

Blokkade voelt neutraal

De blokkade en de bijbehorende emotie voelt neutraal. Je ervaart direct mentale en fysieke rust.

Is EFT Therapie iets voor mij?

EFT is voor jou als je op zoek bent naar het oplossen van je mentale en fysieke blokkades die belemmerend zijn voor je dagelijks functioneren. EFT helpt je bij het verwerken en overwinnen van onder andere:

 • (faal)angst
 • bloosangst
 • sociale angst
 • stress
 • examenstress
 • spreekangst
 • paniekaanvallen
 • laag zelfbeeld
 • negatieve emoties
 • trauma
 • niet helpende gedachten

Wat maakt EFT Therapie anders?

Met EFT neutraliseer je negatieve emoties en fysieke stress zoals angst die in de weg staan een volgende stap te maken. EFT verlaagt stress, bevordert je zelfbeeld, verhoogt je prestaties en helpt je om meer rust en ontspanning te ervaren. Met EFT ga je terug naar de oorzaak van je blokkade en programmeer je jezelf opnieuw. Je krijgt grip op angst, beperkende overtuigingen en stress.

In sommige gevallen zoals bij trauma’s, hoef je het onderwerp niet te bespreken als dit te heftig is. EFT maakt het behandelen van intense emoties behandelbaar, zichtbaar, werkt snel, effectief en helpt je afstand te nemen van de situatie. Met EFT werken we met het meten van de intensiteit van de blokkade op een schaal van 0-10. Na een aantal rondes EFT therapie ervaar je direct en meetbaar resultaat!

EFT Therapie en de wetenschap

Dankzij meer dan 100 gepubliceerde wetenschappelijke studies wordt EFT–Tapping beschouwd als een ‘evidence- based practice’. Er inmiddels veel onderzoek is gedaan naar EFT waaronder: EFT en PTSS, EFT en depressie, EFT en angst , EFT en psychische nood. Begin 2019 is door NICE, The National Institute for Health and Care Excellence, EFT aanbevolen als effectieve methode bij PTSS. NICE adviseert artsen en andere (para)medici in de UK welke methoden bij welke klachten, diagnoses aan te raden zijn.

Rachel is een gecertificeerd EFT Tapping therapeut en trainer en gespecialiseerd in het overwinnen van sociale (faal)angst en bloosangst. Daarnaast geeft zij workshops en EFT Practitioner opleidingen aan coaches en therapeuten.