fbpx

Wat is EFT? Maak kennis met Emotional Freedom Techniques!

Table of Contents

We hebben van nature allemaal emoties, gelukkig maar want dat is natuurlijk wat ons menselijk maakt. Soms voel je emoties opkomen of voel je misschien letterlijk een brok in je keel, hartkloppingen, hoofdpijn of spanning in je buik. Vaak weet je niet direct wat voor emotie het is en soms wil je het op dat moment liever niet voelen of kun je het op dat moment net even niet gebruiken. Op zulke momenten proberen we deze emoties te negeren, toch lukt het niet altijd om ze weg te stoppen en komen ze uiteindelijk toch weer bovendrijven. Om emoties kun je niet heen en dat moet je ook niet willen, ze hebben uiteindelijk ook nuttige en effectieve functies en ze maken ons uiteindelijk ook mens.

Op school leren wij logisch redeneren en nemen wij veel kennis tot ons om een mooie toekomst voor onszelf te creëren helaas leren we hier niet om op een effectieve en fijne manier met onze emoties om te gaan. Soft skills ontwikkelen en inchecken met je emoties wordt nog niet van nature meegegeven in de maatschappij. Met een beetje mazzel krijg je dit misschien vanuit je opvoeding of je naaste omgeving mee.

Er bestaat een tool waarmee je op een luchtige, snelle en praktische manier grip krijgt op je emoties en leert hoe je je mindset positief kunt beïnvloeden. Maak kennis met EFT!

Wat is EFT?

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. EFT is een bijzonder krachtige tool die je zelf kunt inzetten om je mindset positief te beïnvloeden.

Het is een techniek die ons helpt om negatieve emoties los te koppelen van een specifieke herinnering of (toekomstige) gebeurtenis die ons in de wegstaat. Door EFT leer je eenvoudig binnen enkele minuten hoe je je zenuwstelsel tot rust brengt,  en hoe je een angst of vervelende ongewenste emotie kunt neutraliseren. EFT zorgt ervoor dat je ontspannen en gefocust kunt blijven op het behalen van je doelen en resultaten. Vanuit een ontspannen mindset meer genieten van het leven!

Met EFT kun je op een vriendelijke, positieve, snelle en zeer effectieve manier faalangst, sociale angst, bloosangst, paniek, examenstress, negatieve emoties en hier aan verbonden fysieke klachten zoals migraine en hoofdpijn in een korte tijd kwijt raken. Het is een veilige methode zonder nare bijwerkingen. EFT werkt ook bijzonder effectief bij beperkende gedachten, vliegangst, spreekangst, trauma’s, slapeloosheid, stress, burnout, onzekerheid en nog veel meer. EFT wordt niet voor niets ingezet bij mensen die onder grote druk moeten presteren zoals managers, ondernemers en topsporters. Ook wordt EFT gebruikt door veteranen om trauma’s te verwerken. 

Hoe werkt EFT?

Bij EFT werken we met een specifieke herinnering of nog toekomstige gebeurtenis waaraan een ongewenste negatieve emotie gekoppeld is. Door gebruik te maken van focus en de juiste woorden maken we verbinding met deze herinnering of gebeurtenis zodat we die in het hier en nu weer kunnen voelen. Vervolgens neutraliseren we deze negatieve emotie met behulp van acupressuur.

De techniek heeft een sterke invloed op bepaalde hersengebieden en vermindert hier de te hoge prikkelactiviteit (je stressrespons). Het verwijdert de negatieve lading van belastende herinneringen.

Wat is de achtergrond van EFT?

EFT is in de jaren tachtig vind zijn oorsprong vanuit de gedachtegang van de Thought Field Therapy van Dokter Roger Callahan.

Dr. Callahan een cognitieve psycholoog, ontdekte bij toeval het positieve effect van de combinatie van het tappen op bepaalde acupressuur punten in je lichaam terwijl je tegelijkertijd de focus legt op een specifiek probleem of klacht.

Zijn patiënt Mary die hij behandelde had last van watervrees. Zij had vanwege haar fobie veel last van fysieke klachten als hoofdpijn, nachtmerries en misselijkheid. Ook had ze een angst ontwikkeld om naar buiten te gaan als het regende. Na meerdere sessies was Callahan radeloos omdat Mary niet van haar watervrees afkwam. Hij besloot verschillende aanpakken uit te proberen. Vanwege zijn interesse in de Oosterse geneeskunde verdiepte Dr. Callahan zich in kinesiologie en acupunctuur. Hij raakte gefascineerd door de theorie dat energie door het lichaam heen stroomt dit worden ook wel meridianen genoemd. Callahan besloot zijn kennis van psychologie en acupunctuur te combineren en zo ontwikkelde hij de Thought Field Therapy.

Hij ontdekte dat wanneer we negatieve emoties ervaren, energiepunten of meridianen geblokkeerd of uit balans raken. Hierdoor heb je minder weerstand en kun je lichamelijke klachten ervaren. Met de toepassing van de Thought Field Therapy kon hij de blokkades die op dat moment in de energiestroom vast zaten, losmaken zodat de bijbehorende emoties en gerelateerde problemen verdwenen. Feitelijk worden alle negatieve gevoelens die bij de voorafgaande gedachten horen geneutraliseerd. Het is alsof of je op een delete en refresh knop hebt drukt.

In een poging om Mary van haar watervrees af te helpen, testte hij deze theorie. Hij vroeg Mary aan water te denken, en tapte met twee vingers op een punt onder haar oog dat in verbinding staat met de maagmeridiaan. Tot zijn verbazing verdween haar angst voor water volledig. Callahan was zo onder de indruk en verdiepte zich nog meer totdat hij uiteindelijk een aantal korte behandelingen had uitgevonden. Deze “algoritmes” of “stap-voor-stap”-procedures door te tappen op het lichaam werden zo afgestemd op specifieke problemen van de patiënt. Zo leerde hij uiteindelijk op welke punten hij moest tappen voor welke aandoening.

 
 

10 jaar na de belangrijke ontdekking van Dr. Roger Callahan werdt Gary Craig (ingenieur, coach en NLP-Master één van de studenten van dr. Callahan) uiteindelijk de grondlegger van Emotional Freedom Techniques oftewel EFT.

Gary Craig verdiepte zich in de Thought Field Therapy en was al jaren op zoek naar een techniek waar je mensen in een korte tijd echt mee kon helpen. Doordat de Thought Field Therapy gebruik maakt van algoritmes en je deze moest onthouden tijdens het tappen, was Gary ervan overtuigd dat er een eenvoudigere en tegelijkertijd even doeltreffende manier moest zijn als de Thought Field Therapy.

Vanuit deze gedachtegang is EFT ontstaan. Het resultaat was een helder stappenplan van veertien ‘tapping punten’ op het lichaam, die vrijwel voor elke klacht op een eenvoudig en makkelijke manier ingezet kan worden om emotionele en lichamelijke klachten te behandelen.

Inmiddels is EFT uitgegroeid tot een een wereldwijd erkende techniek, EFT wordt onder andere ingezet bij topsporters die onder hoge druk moeten presteren en bij traumaverwerking voor veteranen. Vanuit deze techniek zijn inmiddels ook andere technieken ontstaan.

De methode

EFT is een unieke combinatie tussen Oosterse geneeskunde, ook wel bekend als acupressuur en de Westerse psychologie waaronder elementen vanuit NLP (Neuro Linguistisch Programmeren).

Je begint met het oproepen en benoemen van een specifieke situatie of klacht waar je last van hebt. Door te tappen en het probleem te benoemen, geef je een kalmerend signaal naar je hersenen waardoor je de emoties die daarbij horen kunt neutraliseren. Terwijl je je focust op de betreffende situatie, veranderen de beelden, creëer je ontspanning en pijn of negatieve gevoelens veranderen van intensiteit en verdwijnen uiteindelijk.

Hierdoor ervaar je meer ontspanning, laat je stress los en ontstaat er ruimte voor positieve gevoelens en gedachten. Met het ontladen van emoties veranderen ook negatieve overtuigingen.

EFT en meridianen

De punten waar je met EFT op tapt worden meridianen genoemd. Meridianen zijn de energiebanen in ons lichaam. Bij een emotionele blokkade stagneert de energie en dat kan fysieke en psychische problemen tot gevolg hebben. De Chinese geneeskunde heeft al 5000 jaar geleden uitgevonden dat alle meridianen ook gelinkt zijn aan emoties. Wordt de energie in de meridiaan in balans gebracht dan heeft dat ook een positieve invloed op onze emoties.

In de wetenschap is aangetoond dat er zichtbare energiebanen in ons lichaam bevinden. Deze energiebanen worden ook gezien als de brug tussen lichaam en geest.

EFT wordt ook wel emotionele acupunctuur of acupressuur genoemd. Net als in de acupunctuur maakt EFT gebruik van acupressuurpunten en gaat EFT er van uit dat het lichaam energiebanen bevat waarlangs de energie kan stromen.

Onze meridianen zijn zowel rechts als links aanwezig in ons lichaam.

Bij EFT is gekozen voor een specifiek aantal punten omdat deze dicht tegen de huid oppervlakte liggen, hierdoor hebben we direct toegang tot de energiebanen.

Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van naalden bij EFT doen we dit niet. Met EFT tappen we zelf met onze vingertoppen op verschillende delen op het lichaam. Je hebt dus zelf de regie in eigen handen.

‘’EFT is een methode die vooral snel tot de kern komt, oplossingsgericht en praktisch te werk gaat. Niet praten, maar tappen’’.

Met EFT hoef je geen langdurige gesprekken te houden maar ben je vooral aan het ‘’doen’’ en ‘’ervaren’’. Als we kijken naar een fobie kun je wel vanuit ratio weten dat het niet nodig is om bang te zijn voor bijvoorbeeld een spin, maar dat is een logische verklaring of beredenering vanuit onze hersenen. Zodra angst een rol speelt dan wordt ons rationeel denken uitgeschakeld en krijgen onze primaire reacties vanuit onze hersenen de overhand. Je kunt in dit geval lang blijven praten over de angst, maar daar zal de emotie niet kleiner van worden.

Door te tappen met EFT hebben we direct invloed op het verlagen en neutraliseren van angstgevoelens. Met EFT richt je je rechtstreeks op die specifieke emotie, in dit geval de angst voor spinnen.

Ook werkt EFT effectief bij het positief beïnvloeden van gedachten die je in de weg staan bij toekomstige situaties die nog gaan komen. Bijvoorbeeld angst voor spreken in het openbaar, een lastig gesprek of vliegangst. Maar ook beperkende gedachten en overtuigingen die je nog tegenhouden om een stap vooruit te maken om je doelen te bereiken.

Hoe pas je EFT zelf toe?

EFT kun je eenvoudig op jezelf toepassen om stress of spanningen te verlagen. Hieronder vindt je de basis stappenplan van EFT mocht je zelf aan de slag willen met EFT.

EFT Basis stappenplan

 

Opstarten

Formuleer bondig de klacht waaraan je wilt werken en wees specifiek. Bepaal op de schaal van 0 tot 10 hoeveel last je hebt van deze klacht. Begin te tappen op de zijkant van je linker of rechterhand, (karatepunt, zie de afbeeldingen hieronder) waarbij je 3x hardop de opstartzin herhaalt: “Ook al heb ik………, ik accepteer mezelf precies zoals ik ben.

Bijvoorbeeld: ’’Ook al voel ik enorme druk om een super presentatie te geven voor klant x, ik mag niet falen, toch waardeer ik mezelf helemaal’’. Of je kunt de laatste zin vervangen door, ”toch kies ik ervoor om mij ontspannen te voelen en deze spanning los te laten”.

 

B. Tapping ronde

 

Tap 5-7 maal op volgorde van onderstaande punten en spreek daarbij hardop je klacht uit. Bijvoorbeeld: “dit rotgevoel”, ‘’knoop in mijn maag’’, “straks zeg of doe ik iets raars”, ‘’bang voor het spreken in het openbaar’’.

• Boven op hoofd

• Begin wenkbrauw

• Zijkant oog

• Onder oog

• Onder neus

• Kin

• Begin Sleutelbeen

• Onder arm

• Zijkant duim

• Zijkant wijsvinger

• Zijkant middelvinger

• Zijkant ringvinger, andere zijde, zie afbeelding

• Zijkant pink

• Karate punt (zijkant van je hand)

 
 

 
 
 

C. Testen

 

Bepaal op de schaal van 0 tot 10 hoe je nu de intensiteit van je klacht ervaart, als je er weer contact mee maakt. Het is makkelijker als je hierbij je ogen sluit. Indien de intensiteit nog geen 0 is, herhaal je het EFT ABC zo vaak als nodig.

Note: Wel adviseer ik bij het toepassen van EFT bij jezelf om niet te zware emoties of vervelende gebeurtenissen uit het verleden te behandelen. Merk je dat een heftige emotie of ‘’thema’’ hebt waar je mee zit en zelf niet uitkomt, neem dan contact op. Een EFT coach heeft meerdere EFT technieken die hij of zij kan inzetten en weet precies wat nodig is om je verder te helpen zonder dat je een ‘’heftige’’ emotie hoeft te ervaren.

”EFT maakt emoties zichtbaar, overzichtelijk en meetbaar voor jezelf”.

Omdat elke emotie voor iedereen persoonlijk en subjectief zijn, is het fijn als je je eigen voortgang kunt meten en weet wanneer je emotie helemaal neutraal voelt. Daarom werken we tijdens het toepassen van EFT met scores. Voordat je begint met tappen geef je het gevoel dat je hebt een cijfer van 0-10.

Cijfer 0 betekent ik voel geen emotie en cijfer 10 is erger kan niet, heel veel spanning. Na elke EFT ronde geef je jezelf weer een cijfer zodat je kunt meten hoe de emotie nu is en kun je doorgaan totdat deze een 0 is.

De zinnen kunnen in het begin een beetje gek klinken en zeker als je tegelijkertijd ook nog op bepaalde punten op je lichaam gaat tappen, dan ziet het hele proces er een beetje vreemd uit. Ik weet nog dat ik voor het eerst in aanraking kwam met EFT. Aan het begin vond ik het een beetje gek en ongemakkelijk, maar na een paar rondes tappen voelde ik verschil in mijn lichaam en gedachten.

Mijn persoonlijke resultaten waren dat ik beperkende gedachten en lichamelijke stress niet meer ervaarde. Ik had ook geen negatieve gedachten meer rondom het thema dat ik behandelde. Ik kon neutraal naar de situatie kijken en had geen ongemakkelijke gevoelens meer bij bepaalde herinneringen. Het voelde allemaal een stuk luchtiger en ik zag zonder deze emotie nu meer mogelijkheden in plaats van beperkingen. Hierdoor kon ik weer helder denken en keuzes maken om zo een stap dichter bij mijn doel te komen.

Uitgangspunt van EFT


Definitie van de grondlegger van EFT:

‘’De oorzaak van alle negatieve emoties is een verstoring van het energiesysteem van het lichaam’’.

Gary Craig

Oftewel niet een gebeurtenis maar een de gedachte over deze gebeurtenis is bepalend voor hoe we ons voelen.

EFT gaat er vanuit dat negatieve emoties een gevolg zijn van een verstoring in ons energetische systeem. Een hele mond vol als je dit zo leest, maar als je ooit een traumatische ervaring mee hebt gemaakt en je kunt op dat moment die emotie niet vrij uiten bijvoorbeeld omdat het op dat moment te onveilig was, dan slaat de energie vast in je lichaam. Die energie wil eigenlijk stromen maar raakt daar geblokkeerd. Je kunt het zien als file vorming op een snelweg.

Deze energie is bijvoorbeeld voelbaar als je begint te blozen, een brok in je keel of een knoop in je maag ervaart. Wanneer je in een vergelijkbare situatie terechtkomt, activeert je lichaam een soort ‘’trigger’’ op deze emotie. Het is alsof je dezelfde gebeurtenis opnieuw ervaart, terwijl het op dat moment niet relevant is (en ook niet altijd prettig, handig). Kijk maar naar de angst om te falen, oftewel (sociale) faalangst.

Sociale faalangst of bloosangst kan bijvoorbeeld geactiveerd worden doordat je niet alleen bang bent voor wat anderen van je zullen vinden, maar wellicht activeert de geur van iemand een situatie die je aan vroeger doet denken, de gedachten dat je geen controle hebt over jezelf of dat je denkt anderen zijn veel beter dan mij, je hebt een keer gezien dat iemand is uitgelachen voor de klas, of het geluid of stemtoon van een persoon gaven je een onveilig gevoel. Al deze aspecten oftewel ‘’triggers’’ kunnen van invloed zijn op het activeren van onze emoties.

Met EFT leer je o.a. hoe je al deze aspecten en triggers kunt neutraliseren zodat je neutraal naar de situatie kunt kijken zonder meteen in de stress te schieten. Hetzelfde geldt voor het spreken in het openbaar, oplossen van sociale faalangst, bloosangst, claustrofobie, slaapproblemen, perfectionisme, fobieën, nekklachten, migraine tot het loslaten van beperkende gedachten.

”Met EFT krijg je weer grip op je mind en heb je een krachtige tool om je een positieve mindset te bewerkstelligen door je gedachten te sturen om je doelen te bereiken. EFT helpt om deze emotionele blokkades op te heffen”.

Wil je ontdekken hoe je grip kunt krijgen op sociale faalangst of bloosangst? Vraag hier jouw gratis intake aan.

EFT en onze hersenen

Wat doet EFT precies met onze hersenen? Hieronder lees je meer over de werking van het brein en welk effect EFT heeft op het brein.

Het eerste deel van ons brein wordt ook wel het reptielenbrein genoemd. Het reptielenbrein zorgt er voor dat we ademhalen, dat we eten en dat we ons willen voortplanten. In dit deel vindt je ook het deel dat verantwoordelijk is voor het activeren van ons vlucht, vecht of bevries systeem. (Freeze, fight, flight) Dit zijn drie primaire reacties die wij hebben en ervoor zorgen dat we in actie komen bij gevaar.

Het tweede deel van ons brein wordt ook wel ons emotionele brein genoemd en is het deel waar onze emoties huizen. In dit deel van ons brein kunnen we emoties ervaren als angst, boosheid, verdriet, blijheid, sociale binding, jaloezie. In dit deel van onze hersenen huist ook onze amygdala. Dit deel van ons brein is continu bezig met het scannen van ons omgeving voor gevaar met als doel ons te beschermen.

Het derde brein wordt ook wel het cognitieve brein (neocortex) genoemd. Dit deel van onze hersenen is verantwoordelijk voor ons logisch denken. Zodra de emoties hoog oplopen dan wordt deze automatisch uitgeschakeld. Zodra dit overlevingssysteem aan gaat, is er geen tijd meer om helder na te denken, het overlevingssysteem van je primaire brein die verantwoordelijk is voor je freeze, fight of flight reactie wordt dan geactiveerd.

Onze emotionele reacties worden aangestuurd vanuit ons (tweede brein) het limbische systeem. Een belangrijk onderdeel van dit systeem is de amygdala.

De amygdala is gelegen in de kern van het limbisch systeem, ook wel eens het ‘emotioneel brein’ genoemd, zonder de amygdala is er geen emotie mogelijk. De amygdala is heel belangrijk bij het signaleren van gevaar, ze schat namelijk de mate in van de dreiging. Je kan de amygdala zien als een soort angst sensor die je probeert te beschermen. Zodra de angst sensor van de amygdala afgaat dan geeft de amygdala een seintje naar je primaire brein waar je freeze, fight or flight systeem geactiveerd wordt. Ze werken dus heel goed samen.

Maar wat gebeurt er als je freeze, flight of fight systeem wordt geactiveerd?

 

Op het moment dat ons angstsysteem AAN staat, kunnen we niet meer helder denken, omdat alle energie gericht is op ons primaire brein, we willen overleven. De neo-cortex die betrokken is bij ons rationeel en logisch denken is dan even off-line.

Ons angstsysteem is heel belangrijk om te kunnen overleven. Het was bijvoorbeeld super handig in de oertijd als er een beer achter je aan rende. Je moet dan snel inschatten hoe je reageert. Stil blijven staan (freeze), vechten (fight) of wegrennen (flight). Door conditionering, chronische stress of traumatische ervaringen kan het angstsysteem overgevoelig raken. Hierdoor wordt deze ook ingeschakeld wanneer het niet nodig is. Bijvoorbeeld na het ontvangen van een mailtje van je collega of bij een angstige gedachte die niet echt is, bijvoorbeeld bij; wat als scenario’s.

Door het benoemen van je klacht en tegelijk te tappen op je meridianen geef je een kalmerend signaal af naar je hersenen waardoor ze de ‘’negatieve’’ situatie niet meer als bedreigend ervaren. Als je emoties daarna niet meer de overhand hebben, kun je weer helder denken, handelen en je situatie in een ander perspectief zien.

Op die manier kom je snel tot de kern en ben je resultaatgericht bezig. Daarnaast hoef je bij EFT niet steeds opnieuw je angst of verdriet door te maken.


''Je hersenen herkennen het verschil niet tussen wat echt is en wat niet echt is''.

Doordat je brein het verschil niet herkent tussen wat echt is en wat niet, is het goed om te weten dat als je een vervelende gedachte hebt bijvoorbeeld: wat als ik het niet goed doe? Wat als het mislukt? Of wat als ik een black out krijg? Op dat moment ervaren je hersenen alsof het echt is en bereidt je lichaam zich voor om je te beschermen door het activeren van je freeze, fight or flight systeem.

Als je angstsysteem overprikkeld is geraakt dan kan het zijn dat je continu het gevoel hebt dat je AAN staat omdat je gedachten continu als echt ervaren worden en je ‘’overlevingssysteem’’ steeds geactiveerd wordt.


‘’Triggers die het overlevingssysteem kunnen activeren’’.

Het kan het mailtje van een collega op het werk zijn, net die ene opmerking van een vriend of vriendin, een geur, een geluid of een gevoel dat iemand je geeft. We hebben uit het verleden allemaal ervaringen, herinneringen, overtuigingen, beperkende gedachten, trauma’s, vervelende gebeurtenissen ervaren en op basis van onze opvoeding en ervaringen hebben wij een beeld gevormd, waarheid gevormd en onze werkelijkheid en kijk op de wereld.

Het kan zijn dat je een vervelende ervaring hebt gehad op school waarbij de leraar of lerares aangaf dat je iets niet goed hebt gedaan. Op dat moment kan een waarheid die je gevormd hebt zijn dat je bent gaan geloven bijvoorbeeld dat je het nooit goed zal doen of dat je niet van leren houdt. Vanuit dat specifieke moment bouw je een overlevingsstrategie op die op dat moment passend lijkt. Bijvoorbeeld van je afbijten, terugtrekken of niks doen. Omdat we op jongere leeftijd niet alle tools of inzichten hebben die je nu als volwassene weet of hebt geleerd kan het zijn dat je op jongere leeftijd een verkeerde conclusie hebt getrokken over deze situatie. En wat als deze situatie waarheid voor jou is geworden en tot op de dag van vandaag nog steeds actief is en je leven beïnvloed? Als het helpend is dan heb je er geen last van maar wat als je emoties iedere keer onverwachts opkomen? Zo kun je plotseling gaan blozen tijdens een gesprek of als iedereen ineens jouw alle aandacht geeft en je bang bent om te falen door iets verkeerds te zeggen of doen. Elke keer als iemand een bepaalde opmerking maakt of bijvoorbeeld kritiek geeft dan schiet de angstsensor weer aan en reageer je hetzelfde als toen bij dat bepaalde moment.

Je haalt bijvoorbeeld uit naar een collega, vriend of vriendin, je wordt stil terwijl je er graag iets van had willen zeggen, je wordt rood of je trekt je terug en wil het er niet meer over hebben. Door het vervelende gevoel dat je ervaart op dat moment, komen emoties naar boven en reageer je misschien op een bepaalde manier terwijl je zelf niet precies snapt waar dit vandaan komt? Er zijn verschillende triggers die laten we zeggen nog ‘’geprogrammeerd’’ zijn in je lichaam, die niet meer handig zijn in bepaalde situaties.

Wat zijn emoties?


‘’Een emotie is een reactie van onze hersenen op een prikkel. Deze prikkels hebben direct invloed op ons lichaam en uiten zich weer in zichtbaar gedrag naar de buitenwereld’’.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Emotie

Boosheid, angst, afkeer, verdriet en blijdschap. Dit zijn enkele gevoelens en emoties die we allemaal op z’n tijd ervaren. Emoties hebben we gelukkig allemaal. Het fijne aan emoties is dat het een manier is om ons te uiten maar daarnaast zijn onze emoties ook belangrijk en nuttig of ze nou positief of negatief zijn. Onder elke emotie ligt een bepaalde behoefte om onszelf te beschermen of om in actie te komen om doelen te bereiken.

Dr. Paul Ekman, is een bekende Professor in de psychologie, onderzoeker en auteur van o.a. ontdekken van gezichtsuitdrukkingen en het begrijpen van emoties. Dr. Ekman ontdekte na onderzoek dat er 5 basisemoties zijn:

1. Angst

2. Verdriet

3. Blijdschap

4. Boos

5. Afkeer

Emoties kunnen we dan ook voelen in ons lichaam. Dit is namelijk de energie die stroomt in ons lichaam. Wanneer we ons goed voelen dan ervaren we dit en wanneer dit omslaat naar negatieve gevoelens is het niets anders dan een negatieve energetische blokkade. De energie stroomt dan niet meer. Vanuit je primaire reactie hebben we onszelf aangeleerd om negatieve emoties te ontwijken.


‘’Het brein is van nature genotzoekend en pijnvermijdend’’

Dit is een natuurlijke reactie die wij onszelf als mens hebben aangeleerd. Naast deze primaire reactie van ons brein, krijgen onze emoties ondanks het belang ervan, in onze samenleving vaak niet de ruimte om er te zijn. Van jongs af aan krijgen we bepaalde normen, waarden en verschillende boodschappen mee als ‘’jezelf kwetsbaar opstellen is zwak’’ ‘’boosheid en frustratie uit je maar ergens anders’’ ‘’huilen doe je niet in het openbaar’’ ‘’als je vervelend bent, kom je maar weer terug als je weer vrolijk bent’’. Als klein kind uit je je vaak nog vrij als je verdrietig of boos bent. Als dit als volwassene zou gebeuren dan zou dit als onvolwassen, onbegrijpelijk en als lastig worden ervaren. Naarmate we ouder worden en meer geconditioneerd worden door onze opvoeding en omgeving, passen we ons aan, aan de normen en waarden in de samenleving. Hierdoor hebben wij niet geleerd hoe we uiting kunnen geven aan onze emoties.

 

‘’We hebben geleerd om emoties er niet te laten zijn, weg te stoppen en te onderdrukken’’.

Uit onderzoek is gebleken dat we emoties als energie in ons lichaam vasthouden. Het kan zijn dat je door onder druk te staan een interne spanning opbouwt wat ons weer een vervelend gevoel geeft. Dit kan je bijvoorbeeld voelen door de bekende brok in je keel, spanning in je kaken, nek of een knoop in je maag.

Hoe komt een emotie tot stand?

Emoties spelen een belangrijke rol in onze mindset. De kwaliteit van ons denken leidt tot zichtbaar gedrag en uiteindelijk tot de kwaliteit en realiteit van ons leven. Emoties komen eerst tot stand door een bepaalde gedachten, een gedachte roept een emotie op en dit leidt tot zichtbaar en waarneembaar gedrag.

 

Volgens Dr. Paul Ekman zijn er drie mogelijkheden die zich kunnen voordoen waardoor een emotie getriggerd wordt:

 
  1. Huidige omstandigheden en gevoelens

  2. De gebeurtenis

  3. Onze visie op de wereld, wat beïnvloed wordt door onze ervaringen, persoonlijke geschiedenis en overgenomen universele waarheden naar aanleiding van belangrijke gebeurtenissen

 

Tijdens een EFT sessie maken we verbinding met een van bovenstaande triggers die de emotie activeren. Soms merk je dat ze in elkaar overlopen, bijvoorbeeld een gebeurtenis in de huidige situatie kan weer getriggerd worden door een gebeurtenis of overgenomen overtuiging uit het verleden.

Gedrag is zichtbaar voor de buitenwereld en emoties ook, echter de onderliggende behoeften of intenties vaak niet. Soms weet je zelf niet waar een emotie precies vandaan komt, het kan zijn dat er een trigger was. Bijvoorbeeld een klant, partner of collega die een opmerking maakte, of bij het horen van een bepaald geluid of een sterke geur die een emotie of herinnering oproept en daarmee een emotie.

”Soms hebben we onze emoties niet in de hand. Hoe fijn is het als je hier direct invloed op kunt hebben met een praktische tool als EFT?”.

Wat is het nut van emoties?

De emoties die we iedere dag voelen kunnen ons ertoe aanzetten om actie te ondernemen, ze vormen een basisbehoefte in het contact met anderen, ze helpen ons om beslissingen te nemen over ons leven en het zijn belangrijke drijfveren achter ons gedrag.

Van positieve gevoelens hebben we geen last, zij zorgen er juist voor dat we ons goed voelen en ook positief bijdraagt aan ons immuunsysteem. Negatieve gevoelens kunnen ons juist behoorlijk in de weg zitten, ons beperken en in sommige gevallen zelfs ziek maken. We realiseren ons dit vaak wel en toch blijken we moeilijk in staat te zijn ze te beïnvloeden.

Hoe werkt EFT precies op onze emoties en hoe is EFT helpend in deze situaties?


''Doordat EFT direct invloed heeft op het verlagen van je stressrespons en het beïnvloeden van de amygdala in de hersenen, kun je weer helder nadenken en weer handelen vanuit ratio''.

EFT onderbreekt het emotionele reactiepatroon doordat het direct invloed uitoefent op een onderdeel in je hersenen (de amygdala) die verantwoordelijk is voor het activeren van je (stress respons) ook bekend als ons freeze, flight or fight reactie. EFT helpt hierbij om o.a. triggers uit te schakelen en vanuit een ander perspectief te bekijken die weer helpend voor je zijn om weer verder te kunnen.

Je kunt je lichaam zien als een opslagcentrum vol met ervaringen, herinneringen, (beperkende) gedachten, overtuigingen, opvattingen en trauma’s.

 

”Met EFT upload, herprogrammeer en reboot je als het ware je opslagcentrum”.

 

Je hebt met EFT als het ware invloed op je gedachten en opvattingen. Hierdoor kun je je emoties beïnvloeden en je reacties naar de buitenwereld.

 

Als je bedenkt dat we maar voor 5% gebruik maken van ons bewustzijn en 95% van ons gedrag is onbewust.

Dat betekent dat we 95% op de automatische piloot doen. Veel reacties die wij hebben gebeuren dan ook op onbewust niveau. Dit maakt dat het niet altijd zichtbaar is waar een bepaalde reactie of gevoel vandaan komt.

Resultaat

Door het ontladen van allerlei ongewenste gevoelens en emoties veranderen patronen en overtuigingen in positieve zin. Je durft weer in een vliegtuig te stappen, voor een groep te spreken, je slaapt weer beter, je prestaties en concentratie verbeteren. Je kunt meer genieten van het leven. De negatieve emotie is geneutraliseerd. Als gevolg hiervan kunnen negatieve emoties en fysieke klachten verdwijnen.

 

”De herinnering aan een vervelende of traumatische ervaring zal niet verdwijnen, wel de emotie die daaraan gekoppeld was”.

Bijwerkingen van EFT

Het is normaal dat je tijdens of na het tappen kan gaan gapen (dat is een ontlading van de spanning), maar ook boeren, tintelingen, diep zuchten, lachen zijn veelvoorkomende reacties. Toch dien je rekening te houden met een aantal zaken.

 

Raadpleeg een arts

Heb je fysieke of psychische klachten, raadpleeg dan altijd een arts. EFT is een tool om je te helpen om emoties te neutraliseren. Omdat klachten veelal gekoppeld zijn aan emoties, kan het gevolg zijn dat de (fysieke) klacht verdwijnt. Belangrijk om te weten is dat EFT geen medicijn is en op geen enkele manier de behandeling van een arts of specialist vervangen.

 

EFT en psychische aandoeningen

Ook al is EFT een effectieve tool om klachten op te lossen, kan het in sommige gevallen afgeraden worden om met EFT aan de slag te gaan.

Wanneer je ervaart of denkt dat je last hebt van een psychische stoornis zoals schizofrenie, autisme of borderline, dan kan EFT een te indringende methode zijn. Met name als het gaat om het omgaan met je emoties. Het kan zijn dat in sommige situaties een emotie opkomt die op dat moment te heftig voor je is.

Er zijn situaties bekend waarin EFT juist een positief effect heeft gehad op mensen met deze klachten. Ik adviseer bij twijfel altijd om bij je arts of psychiater te informeren of EFT een passende tool is voor jou. Mocht je arts niet weten wat EFT inhoudt, dan kan de arts met mij contact opnemen.

Het generalisatie effect van EFT

Een fascinerend kenmerk van EFT heet ook wel het generalisatie effect. EFT ruimt vaak een heel bos op na slechts een paar bomen omgehakt te hebben.

Wat ik hier mee bedoel is dat een probleem niet voortkomt uit 1 situatie, het is vaak een opsomming van meerdere situaties. Alle gebeurtenissen zijn met elkaar verbonden of versterken een bepaalde gedachten/emotie.

Als je de bomen met de met zwaarste emotionele lading aanpakt dan kan het zomaar zijn dat je meerdere blokkades opheft.

Bijvoorbeeld: Angst voor alle honden is een grote boom en de kleine boompjes zijn herinneringen als een keer geschrokken van een blaffende hond, een keer gebeten of een keer achterna gezeten door een hond.

EFT en de wetenschap

De afgelopen 20 jaar is er veel onderzoek gedaan naar EFT. Inmiddels weten we dat het toepassen van EFT een direct effect heeft op ons brein, hartslag en ademhaling.

Begin 2019 is door NICE, The National Institute for Health and Care Excellence, EFT aanbevolen als effectieve methode bij PTSS. NICE adviseert artsen en andere (para)medici in de UK welke methoden bij welke klachten / diagnoses aan te raden zijn. Vanuit de wetenschap en praktijk is aangetoond dat EFT een zeer effectieve techniek is bij het behandelen van ernstige trauma’s oftewel PTSS. EFT wordt ook ingezet bij veteranen en topsporters.

TEDx Talk van Dr. Peta Stapleton over EFT

Dr. Peta Stapleton heeft 25 jaar ervaring als geregistreerd klinisch & GZ-psycholoog en is momenteel universitair hoofddocent psychologie aan de Bond Universiteit in Australië. Ze is een wereldwijd toonaangevend onderzoeker in EFT en heeft onlangs een presentatie (Engelstalig) gegeven bij TEDx Talk.

 

EFT op scholen

EFT wordt al op scholen toegepast in Australië om studenten te helpen omgaan met examenstress, het verhogen van weerbaarheid en overige stressklachten.

EFT voor Topsporters

EFT wordt ook gebruikt voor het verbeteren van prestaties van topsporters. O.a. tijdens een internationale sport wedstrijd – Fox News

Er is aangetoond dat er minder sessies nodig zijn dan de reguliere therapievormen en de kans dat de klachten terugkomen is klein. Onderzoek laat zien dat tijdens en na EFT er aantoonbare fysiologische veranderingen plaatsvinden. Stresshormonen worden positief beïnvloed.

Op deze website is ook een overzicht te vinden van het meest relevante onderzoek naar EFT. Uit het meest recente boek (2018) van Dr. Peta Stapleton, the science behind Tapping is aangetoond dat EFT invloed heeft op onze genen en het creëren van nieuwe neuropaden in onze hersenen. Ook wel neuroplasticiteit genoemd.

Neuroplasticiteit laat zien dat onze hersenen het vermogen hebben om nieuwe verbindingen aan te maken. Dit maakt dat het brein zich kan reorganiseren. Bij EFT is gebleken dat als een een emotie is geneutraliseerd, er tegelijkertijd ook nieuwe neuropaden in de hersenen worden aangemaakt. Iedere dag sterven miljoenen neuronen af, dus de hersenen moeten zich wel constant vernieuwen met nieuwe cellen. Neuroplasticiteit is dus een continu proces in je brein. Leer meer over neuroplasticiteit en EFT in bovenstaand filmpje.

Ben je nieuwsgierig naar de verschillende onderzoeken die zijn gedaan?

Waar kun je EFT voor inzetten?

EFT is toe te passen bij emotionele of psychologische problemen, zoals angst en fobieën, spreken in het openbaar, somberheid en depressie, lichamelijke klachten, persoonlijke ontwikkeling, uitstelgedrag, ziekteverzuim, belemmerende overtuigingen, leerproblemen en het verbeteren van (sport) prestaties etc.

Gary Graig, de grondlegger van EFT, zegt: “Try it on everything!”.

Eigenlijk kun je EFT voor bijna alles inzetten. Hierbij een compleet overzicht van veel voorkomende klachten in mijn praktijk.

FAQ

Wat is het verschil tussen EMDR en EFT?

EFT en EMDR hebben raakvlakken met elkaar. Er zitten verschillen met name in het proces zelf en de manier waarop de herinnering wordt losgelaten. EFT heeft een zachtere aanpak doordat je je niet meteen hoeft te associeren met een probleem of negatief gevoel als dit nog te heftig is. EFT gaat stap voor stap te werk zodat het oplossen of behandelen van de emotie zo prettig mogelijk gebeurt.

Wat maakt EFT anders?

Waar veel therapieën gebaseerd zijn op het principe van herbeleving van het trauma of blootstelling aan de angst, kiest EFT voor de zachte aanpak. Er is geen sprake van confrontatie met de pijn. EFT gaat stap voor stap te werk waardoor je op een prettige manier onprettige emoties, angsten of trauma’s kunt behandelen. In sommige gevallen zoals bij trauma’s, hoef je het onderwerp niet te bespreken als dit te heftig is. EFT maakt het behandelen van heftige emoties behandelbaar, zichtbaar, werkt snel, effectief en helpt je afstand te nemen van de situatie.

Blijft de emotie weg na het kloppen?

Als je herinnering specifiek is en je haalt deze op dan blijft de score op 0.

Nieuwe herinneringen kunnen weer een trigger zijn. Daarom is het generalisatie effect een mooie techniek. De herinneringen zijn gekoppeld aan elkaar. Het is belangrijk om terug te gaan naar het moment dat je het hebt ervaren. Dat is het meest belangrijkst.

Hoeveel sessies heb je nodig per thema?

Afhankelijk van het thema dat je wilt behandelen zijn de meeste klachten in 1-5 EFT sessies op te lossen. Heb je meerdere blokkades die je wilt oplossen van kun je denken aan 3-5 sessies. Dit is afhankelijk van het onderwerp en de herinneringen of triggers die je hebt opgeslagen in je geheugen. Het kan zijn dat er nieuwe thema’s naar boven komen. Je kunt dan kiezen om door te gaan met andere thema’s.

Maakt het uit welke hand je gebruikt bij het kloppen?

Het maakt niet uit welke hand je gebruikt omdat de meridianen over beide kanten van het lichaam lopen. Zolang je maar één kant blijft gebruiken.

 

Wil je meer informatie over hoe EFT Therapie jou kan helpen om grip te krijgen op angst? 

Wil je liever EFT Tapping zelf ervaren vanuit huis en in je eigen tempo volgen? Vanaf juli 2022 wordt de online cursus Leer EFT Tappping zelf gelanceerd. Meld je alvast aan voor de wachtlijst via onderstaande link.

Rachel is een gecertificeerd EFT Tapping therapeut en trainer en gespecialiseerd in het overwinnen van bloosangst en (sociale) faalangst. Daarnaast geeft zij workshops en EFT Practitioner opleidingen aan coaches en therapeuten.

BOEK EEN GRATIS INTAKEGESPREK