fbpx

Romee overwon haar bloosangst: “Ik heb nu zoveel meer zelfvertrouwen”

“Je leek wel een tomaat!”, zei een klasgenoot tegen Romee (24) toen ze op de middelbare school een presentatie had gegeven. Voor de klas presenteren of plotseling de beurt krijgen om iets voor te lezen; vreselijk vond ze het. Ze begon steeds vaker op te merken dat ze begon te blozen, waardoor ze er een angst voor kreeg die haar leven begon te beheersen.

Rachel_80

Bloosangst

Romee: “Wat nou als mensen mij zien blozen? Dan denken ze vast dat ik raar ben.’ Die angst werd steeds groter in mijn hoofd. Ik durfde niet meer mijn hand op te steken en wilde zo weinig mogelijk aan het woord zijn. Toen ik ouder werd, nam de bloosangst toe. Ik werd me steeds bewuster van mezelf en zonderde me af. Ik vermeed contact met andere mensen en ging zelfs meer foundation opdoen om mijn rode wangen te maskeren.”

Coronatijd

“In de coronatijd werd de angst steeds erger, omdat het sociale contact destijds grotendeels wegviel. Ik werd niet meer zo vaak blootgesteld aan sociale situaties, waardoor ik steeds meer naar binnen keerde. Ook bij mijn eigen familie en vriendinnen overheerste de angst. Tijdens het avondeten was ik alleen maar bezig met blozen. Ik stond vaak op om iets uit de keuken te pakken, zodat ik even weg kon uit het gesprek. Hierdoor werden de gesprekken met mijn naasten steeds minder oprecht.”

 

“Toen ik werd toegelaten kon ik alleen maar denken; ik kan dat niet, want dan moet ik met mensen gaan praten en misschien presentaties gaan geven.”

Hoogtepunt

“De bloosangst bereikte een hoogtepunt toen ik hoorde dat ik was toegelaten voor de opleiding Psychologie. Dit was al heel lang mijn droom en het was me in één keer gelukt. Toch kon ik alleen maar denken; ik kan dat niet, want dan moet ik met mensen gaan praten en misschien presentaties gaan geven. Ik realiseerde me toen dat het roer om moest. Ik wilde me echt weer beter gaan voelen.”

1:1 bloosangstcoachingstraject

“Online had ik gelezen dat je er nooit helemaal vanaf komt, maar dat je jezelf moet leren accepteren. Ik ben veel bezig met persoonlijke ontwikkeling en besefte me ineens dat ik er echt uit wilde komen. Ik kwam het account van Rachel tegen via Instagram en zag dat heel veel leuke, jonge meiden haar volgden. Toen besloot ik haar een berichtje te sturen.”

“Ik stak vaker mijn hand op in de groep, ik ging wél mee naar die verjaardag of ik was even extra aanwezig tijdens een gezamenlijke lunch.”

Niet de enige

“Daarna ging al snel het 1:1 bloosangstcoachingstraject van start. Rachel is heel persoonlijk en laagdrempelig, vanaf moment één was ik op mijn gemak. In de eerste sessie besefte ik dat ik niet de enige ben met bloosangst. Ook leerde ik meer over de achterliggende oorzaken. Door mijn achtergrond in de topsportwereld heb ik faalangst ontwikkeld. Ik was vaak bang om niet goed genoeg te zijn. Blozen voelde voor mij als falen. Maar die gedachte is iets wat je jezelf aanpraat.”

RiseBeyond and Fear Less Bubble Map Chart-12

ONTDEK WAAR JE KUNT GROEIEN EN MAAK DE FEARLESS LIFE QUIZ

Ontdek jouw score op deze 6 gebieden en ontvang een op maat gemaakt overzicht om te zien waar je kunt groeien.

EFT tapping en uitdagingen

“Rachel leerde me EFT tapping-technieken die me meer rust gaven. Zeker bij presentaties. Omdat ik wel vaker moest presenteren, kon ik precies voor me zien hoe de situatie eruit zou zien. Door daar één of twee dagen van te voren een tappingsstrategie op toe te passen, ging ik met zelfvertrouwen de presentatie tegemoet. Daarnaast daagde ik mezelf uit om dingen te gaan doen waar ik me oncomfortabel bij voelde. Ik stak vaker mijn hand op in de groep, ik ging wél mee naar die verjaardag of ik was even extra aanwezig tijdens een gezamenlijke lunch. Zo leerde ik mezelf om de drempel te verlagen en het gewoon weer te proberen.”

Veel overwonnen

“Het gaat nu veel beter met me. Ik word met zoveel meer zelfvertrouwen wakker. De bloosangst is er nog wel, maar het is nu misschien 10% van wat het ooit was. Ik heb zoveel overwonnen. Laatst heb ik zelfs voor een volle zaal gesproken. Dat had ik nooit durven dromen. Ik vind het bijzonder om te merken dat het écht beter kan worden. Je moet gewoon de stap zetten en durven om hulp te vragen.”

Grip krijgen op bloosangst

Bloosangst kan je leven beheersen en belemmeren om ontspannen jezelf te zijn. Wil je ontdekken op welke 6 gebieden er nog ruimte is om te groeien en bloosangst te overwinnen? Klik hier om de gratis online quiz te maken en ontvang direct tips om je score te verbeteren of meld je hier aan voor de online gratis workshop.

Meld je aan voor de gratis workshop:

6 stappen naar een Fearless Life

Meld je hier aan voor de online gratis workshop van 1,5 uur.

BOEK EEN GRATIS INTAKEGESPREK