fbpx

Wendy pakte haar sociale faalangst aan: “Ik heb mijn leven weer terug”

Wendy Bijwaard (29) kampte haar hele leven met diepgewortelde sociale faalangst. “Ik voelde me nooit goed genoeg in sociale interacties. Vooral tijdens werksituaties zoals vergaderingen en presentaties of tijdens voorstelrondjes. Ik was bang om over mijn woorden te struikelen, te blozen, niet de juiste dingen te zeggen en ik was continu gespannen. Totdat er een moment kwam dat het roer echt om moest.”

Sociale faalangst

“Ik voelde continu de druk om het perfect te doen. In sociale situaties kon ik me enorm druk maken of ik wel zei wat anderen wilden horen. Ook was ik extreem gefocust op hoe ik zat, hoe ik deed en wat ik zei. Ik had nooit het gevoel goed genoeg te zijn. Daardoor vermeed ik sociale situaties en zei ik tijdens vergaderingen op werk liever maar helemaal niets. Omdat ik zo erg bezig was met het perfectioneren van mezelf kon ik niet meer inhoudelijk bezig zijn met wat er werd besproken.”

Werk

“Op mijn werk werd ik steeds vaker geconfronteerd met mijn angsten. Ik ervaarde continu lichamelijke spanning en ik kreeg de negatieve gedachten over mezelf niet goed onder controle. Het kwam tot zijn hoogtepunt tijdens een aanvaring met een collega. Tijdens een onbenullig meningsverschil kreeg ik een black-out. Ik begon te zweten en te stotteren en blokkeerde compleet.”

Op zoek naar hulp

“Na dat moment had ik het gevoel dat ik heel erg gefaald had. Ik besefte dat er nu echt iets moest veranderen. Ik kon zo niet doorgaan. Ik wilde mijn faalangst onder controle krijgen en meer zelfvertrouwen hebben. Ik was vastberaden mijn faalangst aan te pakken, maar daar had ik wel hulp bij nodig. Op internet vond ik Rachel Barnes Coaching en ik besloot een afspraak te maken.”

“Ik kon situaties en emoties uit het verleden ineens met een ‘volwassen’ bril bekijken, waardoor ik ze kon accepteren.”

RiseBeyond and Fear Less Bubble Map Chart-12

ONTDEK WAAR JE KUNT GROEIEN EN MAAK DE FEARLESS LIFE QUIZ

Ontdek jouw score op deze 6 gebieden en ontvang een op maat gemaakt overzicht om te zien waar je kunt groeien.

Aan de slag met EFT

“Tijdens de eerste 1:1-sessie met Rachel gingen we meteen aan de slag met EFT (Emotional Freedom Techniques). We gingen terug naar het moment waarop ik voor het eerst faalangst ervaarde, toen ik 4 of 5 jaar oud was. Door de EFT voelde ik de lichamelijke spanning rondom die situatie direct verminderen, en ook de bijbehorende emoties voelden ineens veel minder zwaar.”

Onderbewustzijn

“Tijdens de sessies kwam ik erachter dat veel angst in mijn onderbewustzijn zat. Er kwamen voortdurend emoties en situaties van vroeger naar boven. Door hier met Rachel dieper op in te gaan, veranderde mijn perspectief. Ik kon situaties en emoties uit het verleden ineens met een ‘volwassen’ bril bekijken, waardoor ik ze kon accepteren. Hierdoor lukte het om soortgelijke situaties die ik nú lastig vond, bijvoorbeeld op werk, vanuit een andere blik te bekijken in plaats van vanuit angst.”

Inzichten

“Rachel hielp me om de theorie achter faalangst beter te begrijpen. Hierdoor kon ik de triggers van mijn angsten beter herkennen en kon ik de opkomende spanning loskoppelen van de realiteit. Ook leerde ik om nieuwsgierig te zijn naar de waarden die ík belangrijk vond en zowel mijn sterktes als mijn zwaktes te omarmen.”

“Doordat ik meer ontspannen was, merkte ik dat ik het zelfvertrouwen kreeg om wél iets te zeggen tijdens vergaderingen.”

Praktische tools

“Van Rachel kreeg ik concrete en praktische tools en tips om met mijn faalangst aan de slag te gaan. Mijn werk bood natuurlijk de ideale plek om ermee te oefenen. Zo ging ik bijvoorbeeld vlak voor een vergadering even apart zitten om een paar rondjes te tappen (EFT). Hierdoor verminderde mijn lichamelijke spanning direct en kon ik rustiger vergaderingen ingaan.”

Positieve gedachten

“Ook leerde ik om voorafgaand aan een spannende situatie te visualiseren hoe ik me wílde voelen en negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten. Hierdoor kreeg ik veel meer rust in mijn hoofd en ging ik op een andere manier die situatie tegemoet. Doordat ik meer ontspannen was, merkte ik dat ik het zelfvertrouwen kreeg om wél iets te zeggen tijdens vergaderingen en mijn mening te geven. Ik had ineens veel meer ruimte om mezelf te zijn.”

Kleine stapjes

“Ik zocht bewust die situaties op die ik spannend vond. In kleine stapjes overwon ik steeds meer. Uiteindelijk heb ik zelfs op eigen initiatief presentaties gegeven op mijn werk. De eerste keer had ik van te voren alle tips en tools toegepast die ik geleerd had, maar daarna ging het steeds meer als vanzelf. Ik kon zelfs grapjes maken! Dat had ik van te voren nooit durven denken.”

“De echte Wendy is eindelijk naar boven gekomen, en dat is het grootste cadeau dat ik mezelf heb kunnen geven."

Overwinning

Mijn leven is compleet veranderd na het coachingstraject. Ik zocht hulp vanwege die situatie op mijn werk, maar ontdekte dat mijn angst veel dieper zat. Nu durf ik zelfs weer simpele dingen zoals een vraag stellen in de supermarkt, iemand gedag zeggen en échte gesprekken voeren op verjaardagen, zonder overmatig bewustzijn van mezelf.”

Zoveel bereikt

Ik heb veel meer bereikt dan ik had gehoopt. Ik kan nu mijn innerlijke rust bewaren, mijn gedachten en gevoelens uitspreken, en ik voel me herboren. Ik heb mijn leven terug, ik weet wie ik ben en wat ik kan. De echte Wendy is eindelijk naar boven gekomen, en dat is het grootste cadeau dat ik mezelf heb kunnen geven.”

Grip krijgen op faalangst?

Faalangst kan je leven beheersen waardoor je mogelijk kansen aan je voorbij laat gaan en het je ervan weerhoudt om ontspannen jezelf te zijn. Gelukkig kun je faalangst goed behandelen. Wil je ontdekken hoe je grip krijgt op faalangst? Maak dan hier de fearless life quiz en ontvang direct tips om je score te verbeteren of meld je hier aan voor de gratis online workshop: 6 stappen naar een fearless life en ontdek welke stappen er nodig zijn om je faalangst te overwinnen.

Meld je aan voor de gratis workshop:

6 stappen naar een Fearless Life

Meld je hier aan voor de online gratis workshop van 1,5 uur.

BOEK EEN GRATIS INTAKEGESPREK