fbpx

Ilse overwon haar bloosangst: ‘Ik kon de hele nacht piekeren over een voorstelrondje’​

“Knalrood werd ik toen iemand mijn naam riep door de aula en iedereen naar mij keek”. Ilse (nu 24) herinnert zich de gebeurtenis tijdens haar middelbareschooltijd nog goed. En dat was niet de enige keer dat ze bloosde. Tijdens presentaties of als de aandacht op haar gevestigd werd, kwam het regelmatig voor. Later ontwikkelde Ilse bloosangst; ze was continu bang om rood te worden. Ze ontweek steeds vaker sociale situaties en de bloosangst begon haar leven te beheersen.

Rachel_7

Ilse's ervaring met bloosangst en hoe zij haar angst overwon.

Ilse: “De angst om rood te worden breidde zich langzaam uit naar steeds meer situaties: van voorstelrondjes tot hele normale momenten in gesprekken waarbij de aandacht ineens op mij gevestigd werd. Ik werd om alles rood. Zelfs bij vrienden en familie. Ik probeerde steeds vaker sociale momenten te mijden.” 

Niets meer durven zeggen uit angst om te blozen

“Toen ik stageliep kon ik voorafgaand aan vergaderingen al piekeren om het feit dat ik misschien rood zou kunnen worden. Vervolgens durfde ik tijdens de vergaderingen nauwelijks mijn mening te geven of iets in te brengen, omdat ik bang was dat als de aandacht op mij gevestigd werd, ik rood zou worden. Terwijl ik natuurlijk wel degelijk iets te zeggen had.”

“Ik baalde enorm van mezelf. Ik wilde helemaal niet stil of ongemotiveerd overkomen. Ik wist zelf heel goed welke potentie in mij zat, maar het kwam er door die bloosangst gewoon niet uit. Ook kreeg ik steeds weer de feedback dat ik mezelf meer mocht laten zien. Waardoor ik alleen nog maar meer van mezelf baalde.”

 

Meer rust

“Dit jaar begon ik aan mijn eerste echte baan. En ook daar vond ik het lastig om mijn mening te geven en lukte het niet altijd om te zeggen wat ik wilde zeggen. Ik wilde zo graag meer rust in mijn hoofd en niet meer nachten lang piekeren om een voorstelrondje of een vergadering. Daarom besloot ik hulp te zoeken en kwam ik terecht bij Rachel.”

1:1 bloosangsttraject​

“Bij Rachel volgde ik het 1:1 bloosangsttraject. Alleen al de erkenning van mijn probleem deed me heel goed. Ik zocht er wel naar op internet, maar ik kon er niet zoveel over vinden. Rachel legde mij situaties voor waarin ik mezelf heel erg herkende. Het deed me goed om te weten dat ik niet de enige was.”

“Daarna gingen we de diepte in en leerde ik meer over de theorie achter bloosangst. Dat was heel fijn voor de acceptatie. Je weet dan waar het vandaan komt en wat je triggers zijn, waardoor je jezelf beter begrijpt en accepteert. Naast het stukje theorie gingen we ook aan de slag met EFT. Dat maakte het een stuk tastbaarder. Door te tappen op spannende situaties merkte ik al heel snel dat ik me veel rustiger begon te voelen en de angst minder werd.”

Wat heeft het bloosangsttraject het meeste opgeleverd?

“Het bloosangsttraject heeft me enorm veel opgeleverd. Ik ervaar veel meer rust en ben niet meer continu bezig met blozen. Daardoor gebeurt het ook een stuk minder vaak. En als ik zenuwachtig ben voor een bepaalde situatie, dan ga ik de dag van tevoren tappen.”

“Ik durf nu veel vaker wel mijn mening te uiten, mee te praten in overleggen en mezelf te zijn. Eerst beheerste de bloosangst echt mijn leven, maar nu weet ik dat als ik die spanning voel, het ook wel weer goed komt. Je hebt gewoon de juiste tools nodig.”

Ik durf nu veel vaker mijn mening te uiten, mee te praten in overleggen en mezelf te zijn.

Bloosangst kan je leven beheersen en je belemmeren om ontspannen jezelf te zijn. Wil je ontdekken hoe je grip krijgt op bloosangst? Klik hier om een vrijblijvend intake gesprek in te plannen of start direct met de online Grip op Bloosangst Training.

BOEK EEN GRATIS INTAKEGESPREK