fbpx

Hoe creëer je veerkracht?

Afgelopen week liep ik door het bos. Tijdens het lopen kwam ik deze boom tegen die leek op een oefening die je tijdens yoga doet, de tree pose (boomhouding). Toen ik er even bij stil stond realiseerde ik mij dat het eigenlijk een mooie metafoor is voor hoe om te gaan met de tijd waarin we nu zitten. In deze blog deel ik graag een inzicht en tips hoe je veerkracht kunt opbouwen tijdens een periode van tegenslag.

Wat is de Tree pose en wat heeft dit te maken met veerkracht?!

De Tree pose is een balansoefening vanuit yoga die je helpt om stabiel te blijven wanneer je uit balans wordt gebracht, je onrust voelt of even geen focus hebt. Deze oefening helpt je om stabiliteit, rust en focus te ervaren. (Just like a tree ;). 

Net als een boom die meebeweegt met alle winden en seizoenen, is de metafoor dat je door deze oefening leert om vanuit een stabiele fundering mee te bewegen met dat wat er is, en makkelijker kunt reageren op situaties van buitenaf. Het doet een beroep op je vermogen om stabiel te blijven tijdens tegenslag.

Omdat we nu in een onzekere tijd leven waarin we niet weten wat de toekomst gaat brengen, kan het zijn dat je sneller uit balans wordt gebracht dan normaal.

Denk aan ouders die momenteel naast een fulltime job ook ineens leraar zijn geworden. Er wordt een beroep gedaan op ons schakelvermogen om te veranderen en onze veerkracht om anders om te gaan met situaties van buitenaf.

Wat is veerkracht?

Veerkracht wordt in het woordenboek omschreven als elasticiteit, lenigheid, incasseringsvermogen, rekbaarheid. Van Dale woordenboek omschrijft veerkracht als:

‘’De kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen’’.

Als mens kunnen wij veel hebben en is ons vermogen om ons aan omstandigheden aan te passen groot. We hebben keer op keer laten zien hoe bijzonder veerkrachtig wij als mens zijn. Veerkracht hebben we allemaal in ons en het is een belangrijke eigenschap die we hebben en waar we op kunnen vertrouwen in de tijd waarin we nu leven. 

Veerkracht opbouwen helpt ons om mee te bewegen met dat wat buiten ons bereik afspeelt. We hebben nou eenmaal geen invloed op wat er buiten ons gebeurt, hoe vervelend of verdrietig dit soms ook is. Waar we wel invloed op hebben is dat wat er binnen onszelf afspeelt. We hebben invloed op onze gedachten, emoties en gedrag. Deze drie belangrijke factoren helpen ons weer om terug te veren na tegenslag.

Als alles wat je kent plotseling verandert

Als mensen houden we in de basis niet van teveel veranderingen. Verandering geeft vaak onrust. Niet omdat we bang zijn voor verandering maar omdat je niet weet of je terugkrijgt wat je had, oftewel angst voor het onbekende. Ook kun je door verandering bang zijn om te falen, oftewel last hebben van faalangst. Een mate van zekerheid en voorspelbaarheid geeft rust. Niet alleen rust in ons hoofd maar ook rust in ons lichaam.

Als de situatie of omgeving die je altijd kende ineens veranderd dan kan het ervoor zorgen dat je negatieve emoties zoals angst, stress of paniek ervaart en in de freeze, fight or flight modus terechtkomt. 

Als je in de overlevingsstand terechtkomt, dan wordt je logisch denken uitgezet en nemen emoties vaak de overhand. 

Om veerkracht en stabiliteit in jezelf te vergroten is het helpend om te werken aan het creëren van rust in je hoofd en je lichaam. Vanuit rust en stabiliteit kun je bewuste keuzes maken om op een nieuwe manier met een situatie om te gaan.

Hoe bouw je veerkracht op als je uit balans wordt gebracht?


Los negatieve emoties op met EFT Tapping | Emotioneel Freedom Techniques!

Om mentaal te werken aan situaties die je uit balans brengen, kan EFT je helpen om niet helpende gedachten, negatieve emoties en je stresslevels omlaag te brengen. Met EFT schakel je je stressrespons uit en neutraliseer je angst, emoties en niet helpende gedachten. Door het oplossen van negatieve emoties ervaar je weer rust en ontspanning. Wil je meer lezen over EFT? Klik hier.

Naast het werken aan je mindset kun je door het fysiek oefenen van de tree pose zelf ervaren hoe het is om de balans in jezelf terug te vinden en even te focussen op je lichaam in plaats van alle gedachten die voorbij komen.

Breng je aandacht naar binnen en oefen de tree pose!

Door deze balansoefening te doen leer je om je gedachtes even uit te schakelen en je aandacht en focus naar binnen te brengen zodat je weer stabiliteit voelt in je lichaam. Het is een leuke oefening om te doen als je teveel in je hoofd zit, en voor alle ouders thuis, dit is een leuke oefening om thuis samen met de kids te doen!

Naast het creëeren van rust in je hoofd werk je ook nog eens aan je gezondheid! Deze pose versterkt je benen, core, balans, focus en opening van je heupen.

Hoe doe je de treepose?

  1. Ga recht staan met je voeten tegen elkaar. Voel je beide voeten stevig op de grond.
  2. Breng je gewicht op je rechtervoet en lift je linker voet van de grond.
  3. Adem door en zet je linkervoet aan de binnenkant van je rechterkuit of (optioneel) je rechterbovenbeen, maar niet op je knie. Je duwt namelijk met je voet tegen je been en je been tegen je voet. Zorg dat je rechterbeen gestrekt blijft zonder je knie op slot te zetten.
  4. Houd je focus op een punt op ooghoogte en zoek je evenwicht.
  5. Breng je handpalmen samen 15 cm boven je hoofd en spreid vervolgens je armen uit als een boom. Optioneel kun je met je armen van links naar rechts bewegen.
  6. Neem 5-10 ademhalingen hier en breng je voet dan langzaam terug naar beneden. Ga dan door met de andere kant.

Ben je zelf even uit balans gebracht en kun je hier wat hulp bij gebruiken? Voel je vrij om een mail te sturen of te bellen voor een gratis en vrijblijvende intakegesprek.

Wil je meer weten over wat je kunt doen om in balans te blijven? Download hier 3 tips om je (faal)angst te verminderen of plan vandaag een gratis intake gesprek in.

BOEK EEN GRATIS INTAKEGESPREK