Faalangst te lijf met EFT therapie
Faalangst te lijf met EFT therapie
Voordat je een presentatie geeft zit je vol zenuwen te trillen op het toilet en ben je bang dat je straks je tekst niet meer weet. Je hebt binnenkort een sollicitatiegesprek en bent bang dat je gaat blozen of dat ze je zullen afwijzen. Je ervaart angstzweet omdat je een (rij)examen moet afleggen waarbij je de vorige keer een black-out hebt ervaren.
Of je wilt een goede indruk maken tijdens een verjaardag, date of netwerk event en bedenkt van tevoren precies wat je gaat zeggen zodat je geen fouten maakt en anderen je niet raar, saai of stom zullen vinden. Kortom, het is frustrerend en doodvermoeiend als faalangst je leven gaat beheersen.
En dit is zo onnodig, als je weet hoe je faalangst kan overwinnen met behulp van EFT Therapie! In deze blog lees je hier meer over.
Faalangst, wat is het precies?
Als je last hebt van faalangst dan voel je je angstig op de momenten wanneer je een prestatie moet leveren. De angst om te falen wordt versterkt wanneer je denkt dat je geen fouten mag maken als er iets van je verwacht wordt of wanneer anderen je kunnen beoordelen. Bij faalangst ben je bang dat wat je doet zal mislukken.
Faalangst wordt vaak versterkt wanneer er iets belangrijks vanaf hangt. Bijvoorbeeld of je wel of niet die baan krijgt, anderen je aardig genoeg zullen vinden of de gedachte dat je straks mogelijk een jaar over moet doen op school als je faalangst ervaart voor een examen.
De druk om te presteren kan zo hoog oplopen waardoor faalangst ervoor zorgt dat je door alle zenuwen, fysieke angst en niet helpende gedachten blokkeert en onder je niveau presteert. Dit terwijl je het wel prima zou kunnen als je helemaal relaxt bent en jezelf kan zijn. Bijvoorbeeld als je uren hebt gestudeerd voor dat examen en weet dat je de stof beheerst, maar vlak voor of tijdens het examen zelf een black-out krijgt. Dit is ook zo frustrerend aan faalangst. Faalangst komt alleen voor op specifieke momenten die er voor jou toe doen en wanneer je wilt laten zien wat je kunt of wie je bent.
Faalangst kan zo groot worden dat je ofwel blokkeert, in paniek raakt, uitstelt of extra hard gaat werken. Dit zorgt voor een gevoel dat je jezelf in de weg kunt zitten en het kan je beperken om iets nieuws te ondernemen, jezelf te zijn en je doelen te bereiken. Bij faalangst spreken we over een vicieuze cirkel. Je gedachten over een (toekomstige) situatie of eerdere gebeurtenis zorgen ervoor dat je blokkeert met slapeloze nachten, emotionele uitbarstingen, fysieke klachten en verminderde concentratie tot gevolg.
Door de gedachte of ervaring niet goed genoeg te zijn, ervaar je de volgende keer opnieuw spanning waardoor je minder goed presteert en dus een nieuwe faal ervaring creëert waardoor je zelfvertrouwen afneemt. Faalangst gaat vaak ook om de angst voor herhaling. Wat als het straks weer gebeurt? Zo kan het na een tijdje zijn dat faalangst je leven gaat beheersen, omdat je voortdurend de schrik hebt om te falen of denkt dat een situatie toch fout afloopt.
De angst en behoefte aan controle (en perfectionisme) wordt naarmate je faalangst groeit ook steeds groter, faalangst gaat daarom vaak hand in hand met onzekerheid en perfectionisme.
Lees hier meer over faalangst coaching.

Er zijn drie soorten faalangst
Faalangst uit zich in meerdere situaties. Hieronder lees je de drie varianten hoe faalangst tot uiting kan komen:
Cognitieve faalangst kun je ervaren wanneer je een mentale prestatie moet leveren zoals huiswerk, (rij)examen, een toelatings- of eindexamen.
Sociale faalangst komt voor wanneer je in sociale situaties een prestatie moet leveren. Denk aan een presentatie, sollicitatiegesprek, jezelf voorstellen in een groep, praatje maken op een netwerkevenement of verjaardag. Maar ook kan dit te maken hebben met je uiterlijk en hoe je denkt dat je op anderen over komt.
Motorische faalangst is de angst om te falen bij sportieve en fysieke prestaties. Zo kun je angst ervaren tijdens een sportwedstrijd of wanneer je voor onbekenden moet koken, klussen tot schilderen in het bijzijn van anderen.
Hoe herken je of je last hebt van faalangst?
Door de angst om te falen kom je terecht in een spiraal van irreële angst en niet helpende gedachten die je zelfbeeld en zelfvertrouwen aantasten. Je bent niet meer in staat je eigen kunnen in te schatten. Ook kun je andere mentale en lichamelijke klachten ervaren zoals:
Concentratieproblemen
Slecht slapen
Transpireren
Blozen
Hartkloppingen
Trillen
Black-outs
In doemscenario’s denken, je gaat meestal uit van het ergste
Negatieve gedachten: ’ik kan dit niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik ben dom’, ‘anderen vinden mij raar’.
Laag zelfbeeld
Bang wat anderen van je vinden
Angst om fouten te maken
Bang om beoordeeld te worden
Slecht tegen kritiek kunnen
Perfectionisme
Angst voor herhaling
Onzekerheid
Vaak twijfelen
Piekeren
Vaak invullen voor de ander zonder dat je weet of het waar is of niet
Vermijdingsgedrag
Uitstelgedrag
Paniekaanvallen
Emotionele uitbarstingen
Faalangst kan zo groot worden dat je medicijnen gaat slikken, emoties probeert te onderdrukken of situaties gaat vermijden. Helaas lost dit je probleem niet op en versterk je de angst alleen maar.
Hoe kan ik mijn faalangst met behulp van EFT Therapie oplossen?
Je hebt jezelf waarschijnlijk al vaak genoeg verteld dat je niet bang hoeft te zijn en dat het onnodig is dat je je zo voelt. Alleen veranderd het niet, je voelt je nog steeds angstig en je lichaam reageert met vervelende reacties. Waarschijnlijk ben je ook al een paar keer boos geworden op jezelf omdat je er geen grip meer op lijkt te hebben.
Gelukkig is faalangst goed te behandelen en kun je uit de vicieuze cirkel stappen en je irreële angst doorbreken. Met EFT Therapie, ook bekend als Emotional Freedom Techniques of Tapping kun je op een simpele manier niet helpende emoties zoals faalangst neutraliseren.
Met EFT Therapie ervaar je al direct resultaat, hoewel volhouden soms nodig is om je faalangst helemaal op te lossen. Het is belangrijk dat we op zoek gaan naar de bron van jouw faalangst zodat we deze kunnen oplossen. Met behulp van EFT therapie koppel je de emotionele lading los van de gebeurtenis waarin je faalangst ervaart. We onderzoeken welke gedachten en emoties je ervaart en brengen rust in je denken en voelen. We werken ook aan het oplossen van je lichamelijke reacties waardoor je lichaam zich weer kan ontspannen en fysieke klachten verdwijnen. Vervolgens stabiliseren we je denken en voelen, zodat je niet terugvalt in oude patronen.
Het resultaat is dat je geen irreële angst meer ervaart waardoor je een specifieke situatie objectief en ontspannen kunt bekijken. Ook veranderd hierdoor je zelfbeeld, ervaar je fysieke ontspanning, mentale rust en groeit je zelfvertrouwen.

Hoe vind ik de oorzaak van faalangst?
Faalangst heeft vaak te maken met de angst voor herhaling, opvoeding, pestgedrag, hoe je geleerd (of juist niet geleerd) hebt om je emoties te uitten, perfectionisme, negatieve gedachten, hoge verwachtingen, je (werk) omgeving of mensen met autoriteit waardoor je onzeker bent geworden. Ook kan sociale druk ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je er niet bij hoort of niet goed genoeg bent.
Het is belangrijk die specifieke situaties te herleiden waarin je faalangst is ontstaan. Dit doen we eerst door jouw triggers en gerelateerde ervaringen samen te inventariseren. In de meeste gevallen maken we dan gebruik van EFT en Matrix Reïmprinting (een specifieke vorm van EFT) om deze oorzaak te neutraliseren. Doormiddel van het toepassen van EFT neutraliseren we de bijbehorende emotie en gedachten die je hebt over jezelf en de situatie.
Het resultaat is dat je weer grip krijgt op je leven doordat je je vrij voelt om jezelf te zijn en zowel fysieke als mentale rust ervaart waardoor je prestaties verbeteren.
Wil je aan de slag om weer grip te krijgen op jouw faalangst? Neem dan via onderstaande button contact op.

